NLDT blog

A nagybányai Németh László Elméleti Líceum Diáktanácsának blogja

Utolsó kommentek

Naptár

augusztus 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Linkblog

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

4 gigás sticket minden iskolásnak!

2008.04.16. 19:49 NORBERT

A képviselőház plénuma ma megszavazta, hogy a következő tanévtől kezdődően minden oktatási ciklus elején az iskolások kapjanak egy legalább 4 GB tárhellyel rendelkező, USB-csatlakozó memóriasticket. A kütyük beszerzését és szétosztását kormányhatározat szabályozza majd.

A honatyák így szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hozzáférjenek az elektronikus tankönyvekhez. Varujan Pambuccian, az információtechnológiai bizottság elnöke a képviselőházi - amúgy heves - vita során kiemelte, hogy az elektronikus tankönyvek előnye az, hogy azok nem egyszerű szövegek képekkel, hanem animációt, filmeket is tartalmazhatnak, és jóval interaktívabbak, mint a hagyományos tankönyvek.

(Új magyar szó)

8 komment

Ismét Tisztújítás

2008.01.29. 16:57 TTokie

Tisztújítás az NLDT-ben

 

A „Németh László” Elméleti Líceum diáktanácsa ismét tisztújítást rendezett 2008. január 24-én. A pályázható posztok nem változtak, maradt az elnök, titkár, ügyvezető elnök, média PR, négy program koordinátor, sportfelelős valamint a kulturális felelős.

Szép számban jelentkeztek a diákok, egyik tisztség sem maradt gazda nélkül. Rövid bemutatkozás, és a tisztségre való jelentkezés megindoklása után megkezdődött a titkos szavazás. Minden osztály képviselője szavazhatott.

A szavazás lezárását követően, a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság számolta össze, majd olvasta fel.

Tisztségek és képviselői:

-         elnök: Várady Csongor, IX. A

-         ügyvezető elnök: Mezei Renáta, IX. C

-         titkár: Bordás Eszter, XI. A

-         média PR: Török Ákos, IX. C

-         kulturális felelős: Tuns Paula, IX. C

-         sportfelelős: Kulik Árpád, IX. A

-         program koordinátorok: - Jánki Bettina, XI., A

                                            - Várady Emese, X. A

                                            - Horváth Gergő, IX. C

                                            - Szakács Orsolya, IX. A

A szavazások mellett szó volt egy olyan akció elindításáról, amelyben aláírást gyűjtenek a 18 éven felüli diákoktól megvont gyerekpénz ellen, valamint egy olyan, amelyben aláírást gyűjtenek a MAKOSZ által elkészített tanügyi törvény-javaslatért.  

7 komment

Címkék: nldt tisztujitas nagybanya diaktanacs

Valami készül!

2008.01.14. 20:32 NORBERT

Márciusban, ha minden igaz, eljön a nagy NLDT nap, még nem árulunk el semmit, azonban ha elképzeléseink valóra válnak, akkor lesz majd NLDTGála, Humorest, koncert, nagy magyar buli. Szoritsatok!

1 komment

BOLDOG KARÁCSONYT

2007.12.23. 22:51 wtfSzólj hozzá!

Magyarul tanulhatják a következő tanévtől a történelmet és földrajzot?

2007.12.18. 16:23 NORBERT

A tegnap bemutatott új tanügyi törvénytervezet értelmében a 2008–2009-es tanévtől kezdődően anyanyelven tanítanák Románia történelmét és földrajzát azokban az általános iskolákban, illetve gimnáziumokban, ahol az oktatás valamely kisebbség nyelvén zajlik.

A törvénytervezet kisebbségi oktatásra vonatkozó fejezetének 53. cikkelye előírja: a történelemoktatásnak ezentúl tükröznie kell a kisebbségek történelmét és hagyományait is, ugyanakkor biztosítja, hogy ezt külön tantárgyként oktassák. A kisebbségek számára készülő új, magyar nyelvű földrajz-, illetve történelemkönyvekben a helységek, illetve személyiségek neveit az állam nyelvén is feltüntetnék. A törvénytervezet ugyanakkor leszögezi: mindenki azon a nyelven vizsgázhat, amelyen tanult.

A törvénytervezet közvitája egy hónapig tart, ez idő alatt módosító javaslatokat lehet tenni. Véglegesítése után a törvénycsomag a parlament elé kerül megvitatásra. A törvénytervezetet idén véglegesítették az oktatási tárca, a szakszervezetek és az akadémiai közösség tanácskozásai alapján. (krónika)

Szólj hozzá!

Halasztás

2007.12.11. 21:20 NORBERT

Sajnos, objektiv okok miatt elhalasztódik az NLDT Futball KUpa egy héttel. Ezidaig tizenkét csapat jelezte részvételi szándékát. A csoportküzdelmek jövőhéten kezdődnek. Eredménykeet és képeket ugyanitt láthattok majd az eredményhirdetést követően.

Szólj hozzá!

Megtartotta éves kongresszusát a MAKOSZ

2007.12.10. 17:03 NORBERT

Megkétszereződött a női tagok száma az elnökségben

Elmúlt hétvégén, folyó év december 7 és 9 között Nagyváradon tartotta 2007-es évi, tisztújítással egybekötött kongresszusát a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége. Hét regionális és megyei szervezet küldöttei voltak jelen, képviselve a közel 70, országszerte működő diákszervezetet.

A rendezvény első részében a tagszervezetek mutatták be az elmúlt évi eredményeiket. A folytatásban a Szövetség elnöksége tartotta meg éves beszámolóját. A beszámolóban részletesen kitértek több, fontosabb országos kiterjedésű programra, mint például a Ködak műhelytábor, a 3 havonta megszervezendő tagszervezetek találkozója – MKT, Neumann Tábor, melynek a MIÉRT-tel volt társzervezője, Diákmédiás találkozók, országos képzéshétvégék, diákjogi képzés. Majd minden leköszönő elnök megtartotta a személyes beszámolóját. Dulău Diana, eddigi ügyvezető elnök beszámolója egyben leköszönés is volt, melyből kiderült, hogy a továbbiakban nem fog indulni elnökségi posztért. Elmondta, hogy mennyire jó volt együtt dolgozni a csapattal. Beszédét egy jótanáccsal zárta: „Bárhova is léptek tovább mindig térjetek vissza oda, ahonnan indultatok, ne felejtsétek el az iskolai szervezeteiteket." Diana 2002 óta volt aktív tagja a MAKOSZ-nak.

Sor került még alapszabályzat-módosításra és egy új szervezet, az Északerdélyi Diáktanács kérvényezte a felvételét a Szövetségbe, melyet a Kongresszus egyöntetűen elfogadott.

A nap utolsó pontja a tisztújítás volt. Az új elnökség:
Jakab Adorján, elnök
Vetési Imola, ügyvezető elnök
Derzsi Szabolcs, tanügyért és diákjogért felelős alelnök
Talpas Botond, külügyért felelős alelnök
Szabó Dalma, szórványügyért felelős alelnök
Kelemen- Fehér Dénes-Bálint, tagságügyért és szabadidőért felelős alelnök
Apjok Norbert, közkapcsolatokért felelős alelnök.

A kongresszus utolsó napján, vasárnap tartotta meg az első ülését az újonnan választott elnökség. Reméljük, hogy eme újításokkal remek eredményekről számolhatunk majd a következő Kongresszuskor.

Apjok Norbert,

Közkapcsolatokért felelős alelnök

Szólj hozzá!

FOCIBAJNOKSÁG!

2007.12.04. 20:33 NORBERT

1 komment

Kávé-, kóla vagy csokiautomata?

2007.11.15. 19:03 wtf

Többen említették, hogy milyen fasza lenne, ha lenne valamilyen automata a suliban, mert akkor sok esetben nem kellene elmenni egész az üzletig. Ha úgy gondoljátok, hogy erre tényleg szükség van, akkor a kommentekben irátok ezt meg, amennyiben összegyül legalább 50 személy, aki tényleg szeretne Kóla, kávé, vagy csokiautomatát a suliba, akkor utánnajárunk, hogy ezt megoldjuk. Tehát, kommentben írjátok meg, hogy mi a véleményetek erröl a dologról.

NLDT csapata

29 komment

MKT Nagybányán

2007.10.28. 12:30 NORBERT

Hétvégén Nagybányán volt az MKT megrendezve vagyis Megyei Konzultatív Tanácsülés.
A szállás a Gazdasági Líceum bentlakásában volt, míg a megbeszélések az Németh László Liceumban. A következő megyék képviseltették magukat: Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Beszterce-Naszód, Máramaros. Sajnos pár megye nem tudta magát képviseltetni, akiket várunk legközelebb, de képviselve volt, az MKT történetében először Szatmár, a KOFEDISZ által, ami  nagyon jó hír es örülünk nekik.

Országos MAKOSZos illetve megyei dt-k dolgairól volt szó. Megbeszélésre kerültek a helyi problémák, segítséget kaptak a diáktanácsok a jogi személyként való bejegyeztetéshez.

Napirendre esett a Diáktanácsok beszamoloi, tervei 2007-2008ra, es a közeljövőben tartandó MAKOSZ rendezvények, melyek a kovetkezok:
Nov 2-4 Diákújságíro találkozó, Nagyvárad
Nov 23-25- Diakmédiás találkozó, Nagyvárad,
Nov.23-25 Szorvany találkozó, szorványbéli Dtknek, Szamosujváron, errol is meg lesz hir a csinguru levelezőlistán.
Dec. 7-9 MAKOSZ Kongresszus Nagyvárad

A rendezvényt a Communitas Alapítvány támogatta.

Szólj hozzá!

Tisztújítás a Diáktanácsban

2007.09.27. 21:56 NORBERT

    Szeptember 27-én tartotta a Tiszújítással egybekötött Közgyűlését a Németh László Elméleti Líceum Diáktanácsa.
A gyűlésen jelen volt minden osztály két képviselője, és beszámolót hallhattunk a régi elnökség tavalyi tevékenykedésérő l, terveket az idei munkáról, elvárásokról.
Sor került az alapszabályzat- módosításra, majd ezt követte a jelöltek rövid bemutatkozója, amiben elmondták, hogy milyen posztra pályáznak, milyen elképzeléseik vannak az idén megvalósítható programokról, miért szeretnének diáktanácsosok lenni.
A küldöttek feladata volt szavazás. A 14 jelölt közül lehetett megszavazni azt a kilencet, akik az elkövetkezendő tanévben a Diáktanácsot vezetik. Ez a szavazás abból állt, hogy minden képviselő, a számára legmegfelelőbb jelöltet szavazta meg a bizonyos posztra.
Az új elnökségben többségben vannak a kilencedikesek, akik első tisztségüket kapták, megpróbáljuk kihasználni majd a bizonyitási vágyukat és a kreativitásukat. Azonban vannak régebbi tagok is, amelyek már bizonyítottak, így tőllük mégtöbbet várunk el. Sajnos akadt olyan személy is aki ezidáig rengeteget segített, de most nem sikerült megkapnia a szükséges szavazatokat. Remélem azért még velük is tudunk majd együtt dolgozni.- Mondta Apjok Norbert a Diáktanács újraválasztott elnöke.
A Németh László Elméleti Líceum Diáktanácsának 2007-2008-as tanévi vezetősége:
Apjok Norbert, elnök
Moldován Blanka, ügyvezető elnök
Bordás Eszter, titkár
Operatív tanács: Kulik Árpád, Mezei Renáta, Papp Éva, Török Ákos, Tuns Paula, Várady Csongor
Reméljük sikeres és programokban gazdag évet zárunk!

Török Ákos
Szóvivő, PR felelős

4 komment

süti beállítások módosítása